zondag 30 november 2008

Een dag van training

Vandaag is een dag voordat de plenaire begint van de 14e klimaatveranderingsconferentie van de partijen van de UNFCCC (COP14) te Poznan/Polen. Ik ben de dag wel met hoofdpijn begonnen, omdat ik gisteravond nauwelijks of niet heb kunnen slapen. Ik snurk namelijk heel erg als ik moe ben en mijn 'room mate' kon daar niet tegen, waaardoor ze mij steeds wakker maakte. ,,Rachael you’re snoring”, riep zei steeds hard door de kamer. Ik werd er dan wakker van en stopte met snurken, maar zodra ik weer in slaap viel snurkte ik weer en zei schreeuwde dan weer en ik werd dan weer wakker en viel na een tijdje dan weer in slaap.

Zo ging dat door de hele nacht, totdat de dag aanbrak. Noch zij noch ik hadden behoorlijk geslapen. Ik kon ook niet slapen, doordat zij een woordenwisseling had met haar vriend door de telefoon. Dat hield mij ook af van de slaap. Ook moest ze steeds hoesten, want ze had kou gevat tijdens de reis. De hoest was ook hinderlijk voor mij. Dus toen ze ’s morgens klaagde over mijn gesnurk, klaagde ik ook over haar woordenwisseling en haar gehoest. Ik adviseerde haar toen de organisatie te vragen om een andere kamer, want ik had die sinds in Suriname gemailed dat ik een single room wilde hebben, vanwege mijn gesnurk. Toch hebben ze me met een kamergenoot gezet.

Anyhow..., na een vermoeiende nachtrust waren wij vandaag de hele dag bijeen om ons te buigen over de verschillende artikelen die wij zouden kunnen schrijven. Wij werden behoorlijk op weg geholpen door de vertegenwoordigers van CCMP ( http://www.climatemediapartnership.org/. Ze gaven ons een training hoe te schrijven over UNFCCC en waarop te focussen. Ze gaven ons ook een up date over de kwestie klimaatverandering en wat wij kunnen verwachten van de conferentie.

Ze helpen ons om afspraken te maken met de deskundigen die wij willen interviewen voor onze artikelen, die zullen worden gepubliceerd op hun website (www. climatemediapartnership.org). Dus eigenlijk werk ik nu op een grote redaktie van 45 en met 15 ervaren klimaatveranderings-redakteurs die ons van begin tot eind begeleiden in ons werk. Ik ben ingedeeld in een kleine groep van zes journalisten die naast nieuwsberichten over de conferentie, een feature story zal produceren over klimaatverandering in ons land. De deadline van die feature is 15 februari 2009. De kosten worden betaald en wij krijgen ook een vergoeding voor die feature.

Morgen gaan wij ons – samen met 8000 participanten - registreren bij de UNFCCC. Dan zullen wij een pas krijgen, waarmee wij naar alle vergaderingen kunnen gaan. Ik zal dan op zoek gaan naar de Surinaamse delegatie om te kijken wat ze daar doen, hoe ze daar werken, waarover ze praten, hoe actief ze zijn, met welke groepen ze samenwerken, welke impact ze hebben in de groepen, welke ‘macht’ ze hebben gedurende de COP, welke real difference ze kunnen maken met betrekking tot het resultaat van de COP en of ik informatie van ze kan krijen. Voor wat mijn artikelen betreft zal ik mij richten op adaptatie, technologische overdracht, capaciteitsopbouw, reduce emissions from deforestation and forest degradation (REDD), betaling van bosbehoud en mitigation, want dat is belangrijk voor Suriname.

zaterdag 29 november 2008

Aangekomen in Poznan

Ik ben eindelijk in Poznan aangekomen. Ik heb namelijk een fellowship award gewonnen om de VN klimaatveranteringsconferentie in Poznan/Polen te verslaan voor een nationale en internationale gehoor.. Meer dan duizend journalisten hebben hun interesse getoond, toen werd opgeroepen om te solliciteren naar deze award. Ongeveer vierhonderd journalisten hebben gesolliciteerd naar veertig plaatsen en ik ben een van de gelukkigen. De award is uitgegeven door de climate change media partnership, bestaande uit PANOS, Internews en de Internationale Insitute on Environment and Development (IIED).

Ze namen dit initiatief, omdat ze journalisten uit ontwikkeingslanden – die toch nooit de financiele mogelijkheid hebben om zo een conrferentie te verslaan – in de gelegenheid te stellen verslasg te doen over de verrichtingen van hun regeringsvertegenwoordigers, die daar beslissingen nemen die van grote invloed zijn op het leven van individuen in de samenleving. Over die beslissingen horen wij nauwelijks of niets. Wij zijn afhankelijk van recyclede berichten van westerse media, die zich niet richten op ons land of onze regio.

Anyhow..., na een enerverende reis van zeventien uren kwam ik in Poznan aan.
Gelukkig had ik geen camera meegebracht, anders zou ik geen stap kunnen verzetten met vier baggages. Ik had er drie. Mijn handtas, mijn lap top en mijn zware koffers op wielen. Het viel niet mee om ze te sjouwen naar en van de trein en op en van de trappen. En niemand die hielp. Alleen maar medelijdend kijkende mensen. Wat heb ik mijn Surinaamse broeders gemist, want die zouden een vrouw niet zo laten sjouwen. Maar tja...

Ondanks mijn winterjas voelde ik de kou tot in mijn botten. Ik weet niet waarom ze die klimaatveranderingsconferentie tot in Polen moeten houden. En nogerbij in de 100 koudste dagen van het jaar. De eerste van deze dagen begint op 1 december. Konden ze die conferentie niet in de tropen hebben gehouden? Ik kon het niet langer volhouden, dus trok ik op weg naar Poznan in de wachtkamer van de trein in Berlijn Tegel nog een winterjas aan. Gelukkig had ik twee. In de wachtkamer herpakte ik ook mijn spullen in twee baggages, want drie waren niet te doen. Nu had ik tenminste een hand vrij om eerst de ene en dan de andere in de zak van mijn winterjas te stoppen, zodat ze konden ontkoelen. Mijn vingers raakten namelijk helemaal verstijfd van de kou.

Beschermd door mijn twee jassen kwam ik dus in Poznan aan. Daar kon ik mij gewoon niet voorstellen – ik wilde een KFC kopen - dat Euro’s en Dollars niet werden geaccepteerd in de winkels van het treinstation of door de taxi chauffeurs. Zo een Europees land en dan accepteren ze geen Euro’s.. Terwijl wij in Suriname gretig deze munteenheden aannemen. Maar tja... ik wisselde mijn Euro’s – die ik gesonsored had gekregen van Staatsolie - dus in voor Zloty’s, wat wordt onderverdeeld in 100 Groszy’s.. Ik wachte nog even, want er zou iemand van de organisatie met mijn naam op een bord op mij wachten op het treinstation bij KFC. Natuurlijk was er niemand te zien. Ze zullen het wel te druk hebben, dus pakte ik een taxi naar het hotel (dworek Skorzewski) dat ook nog is gebouwd in een afgelegen buurt, ver van alles en iedereen.

Het kopen van leggins, panties, handschoenen, een muts met oorkleppen en een sjaal om mij beter te beschermen tegen de kou, zit er dus nog niet in. De volgende dag wilde ik wel een taxi pakken naar de stad, maar de kou hield mij binnen. Ook omdat het hotelpersoneel mij zei, dat ik wel met een taxi kan gaan, maar niet meer terug zal kunnen komen, omdat de taxichauffeurs geen Engels verstaan en wellicht de plek van het hotel niet kennen. Dus ik zie wel hoe ik mij zal wringen door deze kou. En dan regent het ook nog en volgend het hotelpersoneel is het nog kouder als het regent en het zal de hele dag door regenen. Vandaag blijf ik in elk geval de hele dag binnen in mijn kamer, want er is hier niets, geen disco, geen fitness faciliteiten, geen ijskast, geen haardroger, geen house cleaning, geen business centre, geen internet, geen winkeltje, geen overdekte zwembad met warm water, geen ene malle moer.

Het lijkt wel een dood gewone guesthouse in een achterbuurt van Paramaribo.. Er is zelfs geen rum om een lekkere rum cola te drinken. Voor de zekerheid had ik een fles bacardie gekocht op de airport in Suriname, maar die namen ze – ondanks het gesealed was - tot mijn grote ergernis in beslag op Schiphol. Met lede ogen zag ik mijn fles rum verdwijnen in een vuilnisbak. En ik had die nogerbij de helft goedkoper gekocht, dan die kost op Schiphol. Ik had jammergenoeg geen tijd om een andere te kopen, omdat ik moest rennen om mijn connection flight te halen.

Ik lande gelukkig om 08:30 uur – een half uur voor de geplande arrival time van 09:00 - en mijn volgende vlucht was om 10:00 uur. Mijn naam werd al omgeroepen, dat ik het vliegtuig vertraag –– en mijn baggage zou worden verwijderd uit het vliegtuig. Hoe durven ze! Zwaar hijgend kwam ik bij de gate aan. Gelukkig is het vliegtuig een half uur eerder geland, anders had ik mijn connection flight gemist, wat ik overigens van tevoren duidelijk had gemaakt aan de organisatie, toen ze mijn e-ticket stuurden. Maar natuurlijk hebben ze daarop niet geantwoord.

Anyhow..., gelukkig ben ik vroeg voor de conferentie, die op 1 december begint, Nu heb ik de tijd om te acclimatiseren. Ik ben blij op tijd te zijn. Tot nu toe ben ik – door vertraging van vliegnaatschappijen - altijd laat aangekomen op internationale conferenties, zoals de World Summit on Sustainable Development in 2003 in Johannesburg, de conferentie van Communities and Small Scale Minining in Ghana, 2005 en het seminar voor journalilsten uit ontwikkelingslanden in China in september 2008. En dan kom je midden in zo een conferentie aan en voorrdat je door hebt welk bericht je moet schrijven, is de conferentie afgelopen. Nu kan ik mij beter voorbereiden.

Ik wilde nog een foto maken van het hotel, maar het is al pikke donker buiten. En het is pas vier uur ’s middags..Dus zal ik morgen een foto van het hotel plaatsen. Het ziet er wel mooi uit. Ik denk dat ik maar ga slapen, want het is toch al donker en mijn hele lichaam doet pijn van het sjouwen van mijn baggage. Toen ik vanmorgen opstond leek het alsof een truck over mij heen was gereden.

UNFCCC vermindert emissie klimaatverandering conferentie

Gastheer, participanten en secretariaat van de 14e VN klimaatverandering conferentie (COP14) die van 1 – 12 december in Poznan/Polen wordt gehouden, zijn van plan de emissie die voortvloeit uit hun deelname aan de conferentie te verminderen en te compenseren.

De Poolse regering schat, dat de emissie ongeveer 13.000 ton carbon dioxide zal zijn. De emissie omvat: lucht transport, hotels, vergaderruimten en locaal transport. De schatting is gebaseerd op 8.000 participanten. Als gastheer van COP 14 is de Poolse regering van plan de totale emissie die voortvloeit uit de conferentie te compenseren. Individuele delegaties zoals Engeland, Nederland en de Europese Unie hebben reeds maatregelen genomen om hun emissie te compenseren. Vele individuele organisaties die de conferentie zullen bijwonen hebben ook emissie vermindering- en compensatie schema’s in kaart gebracht.
Het UNFCCC-secretariaat zelf heeft een uitgebreide pakket aan maatregelen genomen om de carob (koolstof) voetafdruk van de participanten te verminderen. De keuze van transport naar en van de conferentie zal het grootste effect hebben. Reizen van het hoofdkwartier te Bonn naar Poznan voor de ongeveer 200 stafmedewerkers die moeten werken gedurende de vergadering zullen zo carbon vriendelijk mogelijk zijn, of per bus of per trein. Deze maatregel alleen zal resulteren in ongeveer zes keer minder broeikasgas emissies dan het reizen via de lucht. Geschat wordt de totale emissies te verminderen met ongeveer 50 ton.

Bron: UNFCCC

Klimaatverandering, de grootste uitdaging van de 21ste eeuw.

Klimaatverandering is vandaag de dag wijd en zijd erkend als een van de grootste uitdagingen van de mensheid in de 21ste eeuw. De Verenigde Naties besteed daarom ruime aandacht aan dit verschijnsel en zijn gevolgen.

Het klimaat in de wereld veranderd en zal blijven veranderen op een tempo ongekend in de huidige geschiedenis van de mens De risico’s die voortvloeien uit deze veranderingen zijn reëel en sommige effecten zijn reeds te zien in vele systemen en sectoren die essentieel zijn voor het levensonderhoud van vooral arme mensen. Drinkwaterbronnen, landbouw, voedsel zekerheid, kustzones en gezondheid zullen afnemen. Ontwikkelingslanden, vooral de minst ontwikkelde en kleine eiland staten, zijn de meest kwetsbaren.

Klimaatverandering is niet beperkt tot nationale grenzen. Strijden er tegen heeft daarom alleen zin door concrete acties op internationaal niveau. Vandaar dat de internationale gemeenschap de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCC) heeft aangenomen op de historische Earth Summit in 1992 in Rio de Janeiro. In December 1997 werd overeengekomen het Kyoto Protocol toe te voegen aan de conventie. Het Kyoto Protocol omvat bindende emissie verminderingsdoelen voor ontwikkelde landen in de periode 2008-2012.

Onderhandelingen

Onderhandelingen over de conventie en zijn Kyoto Protocol vinden plaats op een aantal gelegenheden gedurende het jaar en culmineren aan het eind van het jaar in een VN klimaatverandering conferentie. Deze jaarlijkse conferenties zijn gedurende de jaren gegroeid in omvang en worden bezocht door duizenden participanten, inclusief regeringsvertegenwoordigers. Op deze conferenties vergadert de Conference of Parties (COP). Dit is het voornaamste orgaan en besluitvormingsautoriteit van de conventie en het omvat de 192 landen die de UNFCCC hebben geratificeerd.

Het jaar 2007 heeft weer een nieuwe impuls gebracht. In dit jaar publiceerde de Intergovernmental Panel of Climate Change (IPCC), de leidende orgaan om de wetenschap van klimaatverandering te evalueren, zijn vierde evaluatie rapport.
Het rapport gaf een duidelijk signaal dat klimaatverandering werkelijk gebeurt en zich versnelt, dat het wordt veroorzaakt door de voortdurende en vermeerderde emissies van broeikasgassen van menselijke activiteiten en dat het ernstige effecten kan hebben. Het IPPC rapport zorgde voor een nieuwe urgentie in de VN klimaatverandering onderhandelingen.

Bali

Op de dertiende klimaatverandering conferentie in Bali in december 2007 zijn alle partijen aan de UNFCCC – zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden – overeengekomen hun pogingen klimaatverandering tegen te gaan op te voeren. De partijen namen een aantal beslissingen, die samen de Bali Action Plan, genoemd de Bali Road Map, vormden. De Bali Road Map is een actieplan dat duidelijk aangeeft hoe de UNFCCC op effectieve en duurzame wijze kan worden uitgevoerd. ,,In de Bali Road Map zijn enkele punt
en opgenomen die belangrijk zijn voor Suriname,” zei de jurist Theresa Elder klimaatspecialist van het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) in haar afstudseerscriptie.. ,,De rol van het behoud en het duurzaam beheer van bossen in ontwikkelingslanden en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door ontbossing is belangrijk voor Suriname. Ook de meetbare en verifieerbare acties van ontwikkelingslanden om klimaatverandering tegen te gaan met technologische en financiële steun van de industrielanden.”

Volgens Elder heeft Suriname te Bali enkele standpunten ingenomen ,,Suriname stelt zich op het standpunt, dat zij financieel moet worden gewaardeerd voor de conservering van haar onaangetast bos, dat technologie moet worden overgedragen binnen alle sectoren, dat de procedures om in aanmerking te komen voor financiering van Clean Development Mechanism (CDM) projecten onder het Kyoto Protocol moeten worden vereenvoudigd en dat een Adaptatie fonds moet worden opgezet ter ondersteuning van ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn voor de effecten van klimaatverandering,”

Overeenkomst

De partijen van het UNFCCC besloten te Bali formele onderhandelingen te lanceren over een overeenkomst voor lange termijn samenwerkende acties. Deze onderhandelingen zullen worden gehouden tegen het einde van 2009 in Copenhagen. Het doel is dat de Copenhagen overeenkomst van kracht zal zijn niet later dan eind 2012 wanneer de eerste periode van het Kyoto Protocol eindigt. De volgende klimaatverandering conferentie zal van 1 – 12 december in Poznan/Poland plaatsvinden. Tijdens deze conferentie zal Suriname haar standpunten benadrukken.

In Poznan zullen de partijen kijken naar de vorderingen die zijn gemaakt in 2008 en ze zullen gedetailleerd in kaart brengen wat moet gebeuren om te komen tot de klimaatovereenkomst. Een tekst zal daar op tafel worden gelegd, die kan dienen als basis voor een eerste concept van de onderhandelingstekst voor een overeengekomen resultaat in de vergadering te Copenhagen. Deze tekst zal dan worden verfijnd in de loop van deze vergadering.

dinsdag 25 november 2008

Surinaamse delegatie naar VN klimaatconferentie

Wat ben ik verheugd aansataande donderdag naar Poznan/Polen te kunnen vertrekken om de VN-klimaatveranderingsconferentie te verslaan van 1 tot 12 december 2008.. Ik heb een fellowship award gewonnen om reportages te doen voor een nationaal en internationaal gehoor zie: http://www.climatemediapartnership.org/

Met mij zullen nog een zevental andere Surinamers gaan. Ze vertegenwoordigen het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), de ministeries van Aarbeid Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) en Ruimtelijke Ordening en Gkrondbeheer (ROGB). Ongeveer 8.000 participanten worden verwacht in Poznan. Participatie is beperkt tot uitsluitend genomineerde vertegenwoordigers van partijen, observerende staten, geaccrediteerde observerende organisaties en geaccrediteerde pers/media. Traditioneel hebben de conferenties een segment op hoog niveau, dat wordt bijgewoond door 70 tot 100 ministers en senior functionarissen.

Gewoonlijk wordt dit gehouden gedurende de laatste drie dagen van de conferentie, maar alleen dit keer zal het de twee laatste dagen (11 en 12 december) worden gehouden, dank zij een religieuze vrije dag in Poznan. Het segment op hoog niveau begint met een openingsceremonie waaraan ook staatshoofden deelnemen. Suriname zal worden vertegenwoordigd door de minister van ATM, PLOS en ROGB.

Poznań zal een belangrijke halverwege eindbestemming zijn in het onderhandelingsproces op weg naar Copenhagen in 2009. De partijen van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) zijn overeengekomen dat in Copenhagen een ambitieuze klimaatovereenkomst zal worden beklonken om de eerste fase van het Kyoto Protocol op te volgen. Het Kyoto Protocol eindigt in 2012.



Wat te doen in Poznan

In Poznan zullen de partijen kijken naar de vorderingen die zijn gemaakt in 2008 en ze zullen gedetailleerd in kaart brengen wat moet gebeuren om te komen tot de klimaatovereenkomst. Een tekst zal op tafel worden gelegd, die kan dienen als basis voor een eerste concept van de onderhandelingstekst voor een overeengekomen resultaat in de vergadering te Copenhagen. Deze tekst zal dan worden verfijnd in de loop van deze vergadering.

De delegatieleden zullen ook discussieren over hun visie voor lange termijn samenwerkende acties om klimaatverandering tegen te gaan. De kwestie van technologie zal hoog op de agenda staan en de conferentie zal tot in detail de kwestie van risico beheer en risico vermindering strategieën bespreken.

Poznań kan ook concrete vorderingen boeken op verschillende zaken die belangrijk zijn op korte termijn – op weg naar 2012 – vooral voor ontwikkelingslanden, inclusief adaptatie, financiering, technologie en vermindering van emissies van ontbossing en bos degradatie. In de context van adapteren to de onvermijdelijke effecten van klimaatverandering , wordt verwacht dat partijen het Kyoto Protocol’s Adaptatie Fund zal finaliseren, zodat het klaar is om concrete projecten te financieren in 2009.

Sommige regeringen doen een vrijwillige bijdrage om te voorzien in begin fondsen. Tijdens de VN Conferentie in Poznan zal ook het Kyoto Protocol worden herzien en er zal worden geëvalueerd in welke mate de Protocol’s clean development mechanism (CDM) kan worden bijgesteld en zijn geografisch bereik kan worden uitgebreid.