zaterdag 29 november 2008

Klimaatverandering, de grootste uitdaging van de 21ste eeuw.

Klimaatverandering is vandaag de dag wijd en zijd erkend als een van de grootste uitdagingen van de mensheid in de 21ste eeuw. De Verenigde Naties besteed daarom ruime aandacht aan dit verschijnsel en zijn gevolgen.

Het klimaat in de wereld veranderd en zal blijven veranderen op een tempo ongekend in de huidige geschiedenis van de mens De risico’s die voortvloeien uit deze veranderingen zijn reëel en sommige effecten zijn reeds te zien in vele systemen en sectoren die essentieel zijn voor het levensonderhoud van vooral arme mensen. Drinkwaterbronnen, landbouw, voedsel zekerheid, kustzones en gezondheid zullen afnemen. Ontwikkelingslanden, vooral de minst ontwikkelde en kleine eiland staten, zijn de meest kwetsbaren.

Klimaatverandering is niet beperkt tot nationale grenzen. Strijden er tegen heeft daarom alleen zin door concrete acties op internationaal niveau. Vandaar dat de internationale gemeenschap de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCC) heeft aangenomen op de historische Earth Summit in 1992 in Rio de Janeiro. In December 1997 werd overeengekomen het Kyoto Protocol toe te voegen aan de conventie. Het Kyoto Protocol omvat bindende emissie verminderingsdoelen voor ontwikkelde landen in de periode 2008-2012.

Onderhandelingen

Onderhandelingen over de conventie en zijn Kyoto Protocol vinden plaats op een aantal gelegenheden gedurende het jaar en culmineren aan het eind van het jaar in een VN klimaatverandering conferentie. Deze jaarlijkse conferenties zijn gedurende de jaren gegroeid in omvang en worden bezocht door duizenden participanten, inclusief regeringsvertegenwoordigers. Op deze conferenties vergadert de Conference of Parties (COP). Dit is het voornaamste orgaan en besluitvormingsautoriteit van de conventie en het omvat de 192 landen die de UNFCCC hebben geratificeerd.

Het jaar 2007 heeft weer een nieuwe impuls gebracht. In dit jaar publiceerde de Intergovernmental Panel of Climate Change (IPCC), de leidende orgaan om de wetenschap van klimaatverandering te evalueren, zijn vierde evaluatie rapport.
Het rapport gaf een duidelijk signaal dat klimaatverandering werkelijk gebeurt en zich versnelt, dat het wordt veroorzaakt door de voortdurende en vermeerderde emissies van broeikasgassen van menselijke activiteiten en dat het ernstige effecten kan hebben. Het IPPC rapport zorgde voor een nieuwe urgentie in de VN klimaatverandering onderhandelingen.

Bali

Op de dertiende klimaatverandering conferentie in Bali in december 2007 zijn alle partijen aan de UNFCCC – zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden – overeengekomen hun pogingen klimaatverandering tegen te gaan op te voeren. De partijen namen een aantal beslissingen, die samen de Bali Action Plan, genoemd de Bali Road Map, vormden. De Bali Road Map is een actieplan dat duidelijk aangeeft hoe de UNFCCC op effectieve en duurzame wijze kan worden uitgevoerd. ,,In de Bali Road Map zijn enkele punt
en opgenomen die belangrijk zijn voor Suriname,” zei de jurist Theresa Elder klimaatspecialist van het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) in haar afstudseerscriptie.. ,,De rol van het behoud en het duurzaam beheer van bossen in ontwikkelingslanden en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door ontbossing is belangrijk voor Suriname. Ook de meetbare en verifieerbare acties van ontwikkelingslanden om klimaatverandering tegen te gaan met technologische en financiële steun van de industrielanden.”

Volgens Elder heeft Suriname te Bali enkele standpunten ingenomen ,,Suriname stelt zich op het standpunt, dat zij financieel moet worden gewaardeerd voor de conservering van haar onaangetast bos, dat technologie moet worden overgedragen binnen alle sectoren, dat de procedures om in aanmerking te komen voor financiering van Clean Development Mechanism (CDM) projecten onder het Kyoto Protocol moeten worden vereenvoudigd en dat een Adaptatie fonds moet worden opgezet ter ondersteuning van ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn voor de effecten van klimaatverandering,”

Overeenkomst

De partijen van het UNFCCC besloten te Bali formele onderhandelingen te lanceren over een overeenkomst voor lange termijn samenwerkende acties. Deze onderhandelingen zullen worden gehouden tegen het einde van 2009 in Copenhagen. Het doel is dat de Copenhagen overeenkomst van kracht zal zijn niet later dan eind 2012 wanneer de eerste periode van het Kyoto Protocol eindigt. De volgende klimaatverandering conferentie zal van 1 – 12 december in Poznan/Poland plaatsvinden. Tijdens deze conferentie zal Suriname haar standpunten benadrukken.

In Poznan zullen de partijen kijken naar de vorderingen die zijn gemaakt in 2008 en ze zullen gedetailleerd in kaart brengen wat moet gebeuren om te komen tot de klimaatovereenkomst. Een tekst zal daar op tafel worden gelegd, die kan dienen als basis voor een eerste concept van de onderhandelingstekst voor een overeengekomen resultaat in de vergadering te Copenhagen. Deze tekst zal dan worden verfijnd in de loop van deze vergadering.

Geen opmerkingen: