dinsdag 25 november 2008

Surinaamse delegatie naar VN klimaatconferentie

Wat ben ik verheugd aansataande donderdag naar Poznan/Polen te kunnen vertrekken om de VN-klimaatveranderingsconferentie te verslaan van 1 tot 12 december 2008.. Ik heb een fellowship award gewonnen om reportages te doen voor een nationaal en internationaal gehoor zie: http://www.climatemediapartnership.org/

Met mij zullen nog een zevental andere Surinamers gaan. Ze vertegenwoordigen het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), de ministeries van Aarbeid Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) en Ruimtelijke Ordening en Gkrondbeheer (ROGB). Ongeveer 8.000 participanten worden verwacht in Poznan. Participatie is beperkt tot uitsluitend genomineerde vertegenwoordigers van partijen, observerende staten, geaccrediteerde observerende organisaties en geaccrediteerde pers/media. Traditioneel hebben de conferenties een segment op hoog niveau, dat wordt bijgewoond door 70 tot 100 ministers en senior functionarissen.

Gewoonlijk wordt dit gehouden gedurende de laatste drie dagen van de conferentie, maar alleen dit keer zal het de twee laatste dagen (11 en 12 december) worden gehouden, dank zij een religieuze vrije dag in Poznan. Het segment op hoog niveau begint met een openingsceremonie waaraan ook staatshoofden deelnemen. Suriname zal worden vertegenwoordigd door de minister van ATM, PLOS en ROGB.

Poznań zal een belangrijke halverwege eindbestemming zijn in het onderhandelingsproces op weg naar Copenhagen in 2009. De partijen van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) zijn overeengekomen dat in Copenhagen een ambitieuze klimaatovereenkomst zal worden beklonken om de eerste fase van het Kyoto Protocol op te volgen. Het Kyoto Protocol eindigt in 2012.



Wat te doen in Poznan

In Poznan zullen de partijen kijken naar de vorderingen die zijn gemaakt in 2008 en ze zullen gedetailleerd in kaart brengen wat moet gebeuren om te komen tot de klimaatovereenkomst. Een tekst zal op tafel worden gelegd, die kan dienen als basis voor een eerste concept van de onderhandelingstekst voor een overeengekomen resultaat in de vergadering te Copenhagen. Deze tekst zal dan worden verfijnd in de loop van deze vergadering.

De delegatieleden zullen ook discussieren over hun visie voor lange termijn samenwerkende acties om klimaatverandering tegen te gaan. De kwestie van technologie zal hoog op de agenda staan en de conferentie zal tot in detail de kwestie van risico beheer en risico vermindering strategieën bespreken.

Poznań kan ook concrete vorderingen boeken op verschillende zaken die belangrijk zijn op korte termijn – op weg naar 2012 – vooral voor ontwikkelingslanden, inclusief adaptatie, financiering, technologie en vermindering van emissies van ontbossing en bos degradatie. In de context van adapteren to de onvermijdelijke effecten van klimaatverandering , wordt verwacht dat partijen het Kyoto Protocol’s Adaptatie Fund zal finaliseren, zodat het klaar is om concrete projecten te financieren in 2009.

Sommige regeringen doen een vrijwillige bijdrage om te voorzien in begin fondsen. Tijdens de VN Conferentie in Poznan zal ook het Kyoto Protocol worden herzien en er zal worden geëvalueerd in welke mate de Protocol’s clean development mechanism (CDM) kan worden bijgesteld en zijn geografisch bereik kan worden uitgebreid.


Geen opmerkingen: